Често Задавани Въпроси

1. Какво е HHO газ?

HHO газ или „Газ на Браун”, както е патентован се получава при електролиза на вода. Водната молекула се разгражда на две молекули водород и една кислород. Получава се „Газ на Браун”. Нарича се още оксиводород.

2. Разполагате ли със някакви сертификати за надеждност и сигурност на произвежданите от вас Генератори на газ на браун?

Ние сме единствената фирма която е провела процедура по оценяване на съответствие съгласно европейските директиви и Българското законодателство. Нашия генератор модел HC12/24V Pro отговаря на БДС  и е маркиран с европейски иницали на съответствое СЕ 2024.

3. Каква икономия на гориво ще получим при ползването на HHO генератор?

Може да увеличите пробега на автомобила си до 50%. Ако сте изминавали с един резервоар гориво 500 километра, сега ще изминете 750.

4. Може ли да се монтира HHO генератор на комън райл (common rail) двигател?

Да, може да се монтира генератор на комън райл двг (CDI,HDI, DCI,TDI, TDCI) – поставя се чип. Ние произвеждаме чипове които позволяват на комън райл двигателите да работят с браунов газ. Този чип позволява HHO генератора да бъде управляван и да се дозира много добре газа на Браун по сигнали генерирани от него. Такъв тип управление се предлага единствено от нас в цял свят.

5. С колко ампера ток се захранва Водородния генератор?

Производството на газ започва още при захранване с около 5-6 ампера ток. Нашите генератори са разработени да работят с максимален ток от 15 до 28 ампера. С какъв ток трябва да работи генератора определя процесния контролер. Това е уникален мениджмънт модул който управлява работата на водордната клетка в зависимост от режима на двигателя, натоварването му и необходимостта на газ на Браун в момента.

6. При шофиране в градски условия двигателите работят много на празен ход и на ниски обороти. В такива условия алтернатора на автомобила произвежда малко ток – натоварването му с Водороден генератор няма ли да доведе до повреди?

Не, алтернатора не може да се повреди. Ние единствени в света предлагаме генератори на газ на Браун които се управляват с процесен контролер. Това е устройство което регулира потреблението на ток в зависимост от режима на двигателя. Така например на празен ход генератора черпи само 5-8 ампера, а при увеличаване на оборотите например над 2000 може да черпи и 30 А.

7. По принцип не е добре за акумулатора от него да се черпят големи количества ток, а при ниски обороти на работа на двигателя това е неизбежно – как може да се реши този проблем?

Ние единствени в България можем да ви предложим висококачествен контролер разработен от нас, който управлява работата на Водородния генератор. Този контролер регулира ампеража, с който се захранва Генератора на газ на Браун в зависимост от оборотите и по този начин щади алтернатора и акумулатора. Друга функция на този контролер е да включва генератора след като сме запалили двигателя – по този начин не натоварваме стартера и акумулатора на автомобила. Нашия процесен контролер следи постоянно какво е натоварването на електрическата инсталация – при претоварване поради това че са включени много консуматори генератора се изключва и се включва отново когато има излишен ток. Нашата цел е да произвебаме браунов газ само с излишния ток . Друга много интересна функция на контролера е, че той следи кога сме подали рязко газ и желаем да потеглим или да изпреварим друг автомобил и „разбирайки за желанието ни” кара HHO генератора да произведе по-голямо количество газ, което да ни помогне да ускорим двигателя с Водород и да спестим от основното гориво, чиито разход е най-голям именно в такива моменти.

8. Какво се случва с произведения газ на Браун след изгасването на двигателя?

Газът, който остава е около литър. HHO газът е летлив и това, което е останало просто се “изпарява”.

9. През зимата не замръзва ли водата в HHO генератора?

За зимата ние ползваме по концентриран електролит така че до -15 градуса а и повече, няма проблем. Необходимо е само в разширителния съд на генератора да се долее около 200 милилитра чист медицински спирт.

10. Не загрява ли двигателя ако работи с Браунов газ?

Работната температура на двигателя не се повишава, а напротив – пада. HHO газът изгаря много бързо и със своето горене служи като катализатор на основното гориво. Получаваме по-добро изгаряне вътре в цилиндъра. Горивната камера е така проектирана, че издържа на високи температури и се охлажда добре. Греенето се получава от не добро изгаряне- при отваряне на изпускателния клапан излизат не добре изгорели газове (реално огън) – това е нещото което вдига температурата на двигателя.

11. Може ли да върнем генератора?

По ЗЗП имате право в 7 дневен срок да върнете закупения продукт, с ненарушена търговска опаковка, неизползван, в добър търговски вид и с документа, с който сте го закупили.

12.Каква гаранция давате за Водородните генератори?

Гаранционния срок е две години.

13.Няма ли опасност от експлозия?

Няма опасност от експлозия защото HHO газът гърми с имплозия. Освен това при авария имате около литър газ в системата и освен да пръсне разширителния съд и да се пръснат около 200 – 300 милилитра вода – от която при контакт с мазнини се получава сапун – няма какво друго да се случи. Имаме разбира се възвратен клапан (воден филтър) , който не позволява на пламъка да достигне до клетката и при монтажа ел. захранване трябва да се вземе от след ключ маса и да се захрани генератора след предпазител до 50 ампера.

14.Необходимо ли е да се правят регистрации в КАТ или да се минава технотест, ако на автомобила се монтира Водороден генератор?

Не е необходимо да се прави нищо в КАТ защото вие нищо не променяте на автомобила. Освен това нашият генератор е първият в Европа който е преминал процедура по оценяване на съответствие с Европейските директиви и отговаря на БДС.

15. Може ли тази система за подобри ефективността на работата на двигателя на автомобила ми?

Да, добавянето на HHO газ в двигател с вътрешно горене ще почисти нагарите и отлаганията в двигателя. Тъй като брауновия газ изгаря много бързо и с много висока температура, той ще се яви като катализатор и ще подобри изгарянето на основното гориво. При по-добро и пълно изгаряне на гориво-въздушната смес имаме по-висок коефициент на полезно действие на ДВГ.

16. С двигатели на какво гориво работи Водородния генератор?

Той ще работи с всички с всички горива, с които работят двигателите с вътрешно горене, използвани в момента – бензин, дизел, пропанбутан, метан.

17. Дали оксиводородния генератор предизвиква в краткосрочен или дългосрочен план вреда на моя двигател?

Не, Генераторът за газ на Браун, не създава никакви проблеми в двигателите. На практика водата няма достъп до двигателя. Тя се намира в генератора, който чрез електролиза я преобразува в газ на Браун, който влиза в двигателя през въздухосмукателната система. На маркуча, който подава HHO газта има и воден филтър, така че проникването на вода в двигателя е абсолютно невъзможно.

18. Защо производителите на автомобили не са въвели тази технология в производството?

Производителите на автомобили нямат интерес да внедрят водордни генератори в автомобилите си, защото това ще ги поевтини много и ще направи безсмислени инжекционните системи, HDI и други нововъведения. Новите разработки в автомобилостроенето правят автомобилите по-скъпи и от там печалбите на производителите им са по-големи. Невъзможно е една такава голяма индустрия да захвърли с лека ръка всичките си разработки, от които печели много и да се върне на обикновени карбуратори двигатели и да внедри Водородни генератори. Генератора на газ на Браун обезсмисля всички нововъведения в горивната система на автомобила, създавани през годините, за да реализират икономия на гориво.
Втори фактор е цената на горивата – докато цените на горивата са все още ниски ще има малко финансови стимули за тази система.  Нито производителите на петрол, нито правителствата искат да видят една индустрия за милиарди долара унищожена. Петролните компании отчитат най-големите печалби от която и да е друга промишленост на земята. Държавите събират огромни суми от акцизи и данъци.

19. Каква поддръжка е необходима за Генератора на газ на Браун?

На всеки 800-1000 км. или 30-40 часа работа на двигателя ще трябва доливане  клетката с дестилирана вода – 0,8 – 1 литър вода. На всеки 10 000  километра или в зависимост от размера на употреба, се препоръчва да се промие системата и да се зареди с прясна дестилирана вода и електролитен катализатор. Цената на консумативите заедно със смяната на електролита на всеки 10 000 км. е около 12 лева.

20. Какъв е използваният електролит?

Калиева основа.

21. Ами ако не използвам дестилирана вода в моя генератор какво ще се случи?

Дестилирана вода е чиста вода. С другите видове вода като чешмяна вода, минерална вода, езерна вода, морска вода и т.н., генераторът ще работи, но това ще доведе също така до лесно отлагане на минерали и примеси, които има във водата и електролитът ще се превърне във вряща “кал”. Тази кал ще се налепи по плочите на генератора и ще действа, като изолатор причиняващ по-ниско производство на HHO газ.

22. В случай на катастрофа ще се взриви ли Водородния генератор?

Абсолютно не, всичко, което може да се случи, е че ще има вода и електролит на земята, а маслото по двигателя ще се превърне в сапун.

23. Може ли да се използва този генератор за агрегат за ток?

ННО генераторът може да се използва при всички ДВГ и устройства работещи с фосилни горива.

24. Каква е продължителността на живот на Водородната клетка?

Реално генераторите са вечни. Пластмасата от която са изработени не корозира, а електродите могат да се подменят след износване но това ще е най-рано след 4-5 години работа.

Въпроси за проверка работата на Водородния генератор при пускане в експлоатация

1. Генерира ли Вашето устройство HHO газ?

Най-честия проблем, на който се натъкваме в опитите си за коригиране на грешките в системите е, че няма генерация на HHO или оксиводорода не влиза в двигателя по някаква причина. Проверете Вашата система. Измерете производителността на Вашата HHO клетка като направите тест за водоизместимост. Запомнете, че системата трябва да осигурява около 0,35 – 0,5 литра/мин. HHO на всеки 1000 cm3 от работния обем на двигателя. Проверете дали покривате това стандартно изискване.

2. Проверете дали HHO газа влиза в двигателя?

Виждали сме случаи, при които има теч в системата, което пък възпрепятства навлизането на водорода в двигателя. Това може да се дължи на напукан маркуч или на лошо присъединен маркуч. Възвратния вентил може да е ориентиран в грешната посока, което може да блокира достъпа на HHO в двигателя. Веднъж открихме, че капачката на резервоара на сухата клетка има теч и когато отстранихме този проблем ситуация се разреши напълно. Напръскайте маркучите и съединенията със сапунена вода, за да откриете всички течове във Вашата система. Спрете всички открити течове.

3. Проверете дали ампеража на Вашия генератор не е твърде висок.

Друго нещо, което трябва да се провери тук е дали Вашето устройство генерира HHO или пара. Някои от ранните разработчици на клетката използваха техните устройства с толкова много ампераж, че устройството генерираше повече пара отколкото каквото и да е друго. Ако Вашето устройство е горещо на пипане при работа, трябва да сте наясно, че поне част от генерираното е водна пара (нормалната температура е около 50 градуса). Един от начините да се проведе тест за образуване на пара е да отведете изходящия газ така, че да обдухва парче лед. Ако се получат значителни количества мъгла (водни капки), трябва да сте наясно, че поне част от генерираното е пара.

4. Внесохте ли промяна в електронното впръскване на гориво в колата?

Автомобилите с карбуратори и някои дизелови двигатели (Евро модули I, II и III) не изискват никакви промени. Но всички други двигатели с инжекционни горивни системи ще трябва да преминат коригиране на параметрите на управляващата горивния процес електроника, за да постигнете намаляване на разхода на гориво след инсталиране на HHO системата. Обикновено единствените сензори, които изискват преработка са кислородните сензори (ламбда сонда), които се намират преди каталитичния конвертор (катализатора). Повечето двигатели от типа V-6 и V-8 имат по два такива сензора, а повечето 4 цилиндрови двигатели имат по един.

5. Настроихте ли дебита на гориво-нагнетателната помпа?

Превозните средства с карбуратори и някои дизелови двигатели (Евро модули I, II и III) не изискват никакви промени, освен настройка на скоростта на впръскване на горивото съобразно новата смес въздух/гориво.

6. Рестартирахте ли компютъра на колата?

Някои компютри са в състояние да се “научат” и да се адаптират към условията, които съпътстват работата на Вашия двигател. Тъй като сте направили основна промяна чрез добавяне на EFIEs и HHO системата, може да се наложи да рестартирате (нулирате) компютъра на автомобила, за да изтриете това, което системата “помни” от времето когато тя е била неефективна, за да започнете наново с новите подобрения, които сте инсталирали. Можете да рестартирате Вашия компютър, като изключите клемата на кабела за масата на акумулатора от електрическата система на колата оставяйки го в това положение за една нощ като след това отново може да го свържете към акумулатора.

7. Има ли нужда от подмяна на Вашите ламбда сензори?

Ламбда сензорите се износват. Виждал съм оценки, които казват, че трябва да ги смените след всеки 50 000 км. Моят опит показва, че те могат да се използват много повече мили от това, но ако сте изминали 100 000 км или повече използвайки Вашите ламбда сензори, трябва да ги смените. Има вероятност при смяната да постигнете по-голяма икономия на гориво от само себе си. Бяхме свидетели на разрешаването на проблемите с много проекти само след осъществяването на тази стъпка. В случай че ползвате ламбда сензор симулатор, подмяната на сензора не е необходима.

8. Има ли друга механична повреда в двигателя Ви?

Ако Вашия двигател работи нормално, добавянето на HHO системата няма да промени това. Сами може да откриете, че ако Вашия двигател не работи нормално, самото ремонтиране може да доведе до драстично увеличаване на икономия на гориво от себе си. Ако лампичката за неизправна работа на двигателя е светила преди стартиране на проекта, трябва да проучите тази грешка и да я отстраните. Ако не сте сигурни, рестартирайте компютъра си, изключете изцяло системата за HHO, махнете удължителя на ламбда сензора и всички други допълнително направени модификации и проверете дали все още получавате код за грешка. Ако е така, първо оправете проблема, преди да добавите направените от Вас модификации.

9. Трябва ли да се преработват (манипулират) сензорите след катализатора?

В миналото и в повечето случаи сензорите, поставени след катализатора не се използват в изчисленията за съотношението въздух/гориво. Следователно те не е необходимо да се манипулират. Все пак открихме само няколко случая, когато това не вярно. Dodge/Chrysler и Honda от около 2002 нататък са отразили в документацията, че те използват сензорите, разположени зад катализатора като част от тяхното изчисление на съотношението въздух/гориво. Jeep също правят така. Преработихме няколко проекта чрез обработката на сензорите след катализатора Ford F-150s и Mercedes, въпреки, че в документацията не беше записано, че сензорите след катализатора се използват в изчисленията на съотношението въздух/гориво. Сега това е първото съмнение, което се поражда когато не e постигнат желания разход на гориво, когато горните стъпки са извършени правилно.

10. Има ли нужда от настройка на други сензори?

След коригирането на кислородните сензори, сензора, който най-вероятно ще има нужда от преработка е MAF или MAP сензора (масовия дебитомер). При повечето автомобили, имате единия или другия тип, но не и двата. При някои превозни средства имате и двата и когато това е така, трябва да се преработи MAF сензора. Има верига, която обслужва манипулирането на този датчик, като информацията може да откриете в публикацията “A Simple MAF/MAP Enhancer”. Имайте предвид, че MAP сензорите на Ford обикновено имат честотна характеристика на подавания към ECU сигнал. Въпреки това, в тези случаи обикновено може да попаднете на MAF сензори работещи само с промяна на напрежението, като тях може да манипулирате.

Моля, ако се нуждаете от допълнителна информация, свържете се с нас на тел. 0897 23 01 03
Телефон за поръчка на HHO генератор (Генератор на Газ на Браун): тел. 0897 23 01 03