Дизел на газ (Газодизел) или Генератор на газ на Браун

Високите цени на горивата принуждават водачите на автомобили да търсят вариaнти, с които да намалят разходите си за гориво. С бензиновите автомобили е лесно – поставя се газово устройство и се поевтинява горивото, но какво да правим с дизела? Вариaнтите са два – Генератор на газ на Браун (Водороден генератор) и поставяне на газово устройство на дизелов автомобил – газодизел. Разликата между бензиновия и дизелов двигател, работещ с газ е, че при бензина горивото се замества изцяло, а при дизела се замества около 50% от горивото само. На доста места се говори, че се замества до 70% от дизела, но на практика се стига до около 50%.

Целта на тази статия е да изясни какво е по-изгодно – да си поставим газово устройство на метан на дизеловия двигател или да си монтираме Водороден генератор.

Нека разгледаме какво ще стане чисто икономически, ако направим дизел на газ (газодизел). Един литър дизел ни дава калории колкото 1 кубик метан. 1 кубик метан е около 0,8 кг втечнен газ. Ако един дизелов двигател гори 10 литра на 100 километра като го направим на газодизел и заместим 5 литра от дизеловото гориво с газ ние ще платим – 5 литра дизел по 2.7 лева = 13,5 лева и 5 по 0,8 кг газ = 4 кг газ или в пари 4 кг по 1,64 лева = 6,56 лева . 13,5 лева дизел + 6.56 лева газ = 20.06 лева.

Извод ще изминем 100 километра с дизел на газ (газодизел) за 20 лева.

Ако си сложим генератор на газ на Браун. Технологията позволява икономия до 30%. Нека приемем, че ще икономисаме 25% – да не сме крайни. 10 литра дизел по 2,7 лева = 27 лева. Ако намалим тази сума с 25% ще получи отново около 20 лева. Но нали все пак генератора на браунов газ ни дава възможност да намалим разхода и с до 30% – това означава че сумата която трябва да заплатим ще е под 20 лева.

Извод от тези всички разсъждения – дали ще преправим дизеловия си двигател в газодизел или ще си поставим Генератор на газ на Браун (Водороден генератор), разходите ни за гориво ще са приблизително еднакви.

Но нека погледнем другата страна – инвестицията за най-скъпия и най-савършен генератор на газ на Браун продаван на www.HHO-Bulgaria.com е 650 лева, а читаво устройство за преработка на газодизел стартира с цена от 2800 лева и стига до 8000 лева.

Втори извод – Генератор на газ на Браун произвеждан и продаван от www.HHO-Bulgaria.com е най-доброто решение, ако искате намалите разходите си за дизел.