HHO ГЕНЕРАТОРИ – Блог

Водородна терапия при синдром на остър респираторен дистрес на Covid-19 (ARDS)

Дезинфекция на критична зона за Covid-19

СЗО препоръчва при възможност пациентите с усложнения от корона вирус да се обдишват с водородо кислороден газ – Газ на Браун.

Резултатът от проучване, публикувано през 1977 г., показва, че Водородо-кислородната смес H2O2 в 3% концентрация инактивира всички изследвани вируси в рамките на 1–30 минути. Установено е, че коронавирусните и грипните вируси са най-чувствителни. Реовирусите, аденовирусите и аденоасоциираният вирус бяха относително стабилни. Така че, H2O2 е удобно средство за инактивиране на вируса [10]

Откъс от документ на Световната Здравна Организация в Китай „План за диагностика и лечение на коронавирусната пневмония (Провизионно 7-мо издание) “

(2) Общо лечение.

1. Лечението за леки случаи включва почивка на легло, поддържащи лечения и поддържане на калориен прием. Обърнете внимание на баланса на течностите и електролитите и поддържайте хомеостазата. Внимателно следете жизнените сили на пациента и насищането с кислород .

2. Както е посочено от клиничните презентации, следете панела за хематология, рутинен анализ на урината, CRP, биохимия (чернодробни ензими, сърдечни ензими, бъбречна функция), коагулация, анализ на газовете на артериалната кръв, рентгенография на гръдния кош и т.н. Цитокините могат да бъдат тествани, ако е възможно.

3. Прилагайте незабавно ефективни мерки за оксигенация, включително носен катетър, кислородна маска и носна канюла с голям поток. Ако условията позволяват, газообразна смес от водород-кислород (H2 / O2: 66.6% / 33.3%) може да се използва за дишане.

4. Антивирусни терапии: Интерферон-алфа (възрастен: 5 милиона единици или еквивалент може да се добави към 2 ml стерилна вода за инжектиране и да се прилага с пулверизатор два пъти дневно), лопинавир / ритонавир (за възрастни: 200 mg / 50 mg / таблетка, 2 таблетки два пъти дневно; продължителността на лечението не трябва да надвишава 10 дни), рибавирин (препоръчва се в комбинация с интерферон или лопинавир / ритонавир, възрастни: 500 mg два или три пъти дневно чрез IV, продължителността на лечението не трябва да надвишава 10 дни), хлорохин фосфат (възрастен 18 –65 години с тегло над 50 kg: 500 mg два пъти дневно в продължение на 7 дни; телесно тегло по-малко от 50 kg: 500 mg два пъти дневно за ден 1 и 2, 500 mg веднъж дневно за ден 3 до 7); умифеновир (възрастен: 200 mg три пъти дневно; продължителността на лечението не трябва да надвишава 10 дни).

Линк към оригиналната статия:
https://medium.com/@vaibhav9401/hydrogen-therapy-for-covid-19-induced-acute-respiratory-distress-syndrome-ards-67628cbca5fe


Водороден генератор в кутия

Дизел на газ (Газодизел) или Генератор на газ на Браун

 

Високите цени на горивата принуждават водачите на автомобили да търсят вариянти с които да намалят разходите си за гориво.  С бензиновите автомобили е лесно – поставя се газово устройство и се поевтинява горивото но какво да правим с дизела? Вариянтите са два – Генератор на газ на Браун (Водороден генератор) и поставяне на газово устройство на дизелов автомобил – газодизел. Разликата между бензиновия и дизелов двигател работещ с газ е че при бензина горивото се замества изцяло а при дизела се замества около 50% от горивото само. На доста места се говори че се замества до 70% от дизела но на практика се стига до около 50%.

Целта на тази статия е да изясни какво е по-изгодно – да си поставим газово устройство на метан на дизеловия двигател или да си монтираме Водороден генератор.

Нека разгледаме какво ще стане чисто икономически ако направим дизел на газ (газодизел) . Един литър дизел ни дава калории колкото 1 кубик метан. 1 кубик метан е около 0,8 кг втечнен газ. Ако един дизелов двигател гори 10 литра на 100 километра като го направим на газодизел и заместим 5 литра от дизеловото гориво с газ ние ще платим – 5 литра дизел по 2.7 лева = 13,5 лева и 5 по 0,8 кг газ = 4 кг газ или в пари 4 кг по 1,64 лева = 6,56 лева . 13,5 лева дизел + 6.56 лева газ = 20.06 лева.

Извод ще изминем 100 километра с дизел на газ (газодизел) за 20 лева.

Ако си сложим генератор на газ на Браун. Технологията позволява икономия до 30% . Нека приемем че ще икономисаме 25% – да не сме крайни. 10 литра дизел по 2,7 лева = 27 лева. Ако намалим тази сума с 25% ще получи отново около 20 лева. Но нали все пак генератора на браунов газ ни дава възможност да намалим разхода и с до 30% – това означава че сумата която трябва да заплатим ще е под 20 лева.

Извод от тези всички разсъждения – Дали ще преправим дизеловия си двигател в газодизел или ще си поставим Генератор на газ на Браун (Водороден генератор) разходите ни за гориво ще са приблизително еднакви.

Но нека погледнем другата страна – инвестицията за най-скъпия и най-савършен генератор на газ на Браун продаван на www.HHO-Bulgaria.com  е 650 лева, а читаво устройство за преработка на газодизел стартира с цена от 2800 лева и стига до 8000 лева.

Втори извод – Генератор на газ на Браун произвеждан и продаван от www.HHO-Bulgaria.com е най-доброто решение ако искате намалите разходите си за дизел.

 

За първи път в България и ЕВРОПА бе стандартизиран Електрически генератор на Газ на Браун!

 

Всички Генератори на газ на Браун от серията – Модел HC12/24V Pro отговарят на БДС . Проведена бе процедура по оценяване на съответствие съгласно директива 2006/95/ЕС на Европейския Парламент и Съвета, въведена с Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени  за използване в определени граници на напрежението.  Процедурата бе извършена от нотификационен орган упълномощен да оценява съответствие, с идентификационен номер 2024 – “Елтест сертификация ” ЕООД .  Издаден бе Експертен доклад с който бе удостоверено че електрическото съоръжение – Електрически генератор на Газ на Браун”, Модел HC12/24V Pro СЪОТВЕТСТВА на приложимите за него съществени изисквания на Директива 2006/95/ЕС, въведена с наредба за съществуващите изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението.

С провеждането на тази процедура производителя “Ривиера парк 12” ЕООД стана първата фирма в България и Европа произвеждаща Водородни генератори отговарящи на Европейските стандарти за надеждност и безопасност.

Декларация за съответствие HHO генератор

 

 

ГЕНЕРАТОР НА ГАЗ НА БРАУН / HHO ГЕНЕРАТОР / ВОДОРОДЕН ГЕНЕРАТОР / ВОДОРОДНА КЛЕТКА

[blockquote]

Генератора на Газ на Браун ( HHO газ ) или като е полулярен в България Водороден генератор, се използва за производството на газ, който се явява допълнително гориво, ускоряващо процеса на изгаряне на гориво-въздушната смес в цилиндрите на двигателя. Получения ефект от по-доброто изгаряне е повишаване на мощността на двигателя и значителна икономия на гориво. Възможно е увеличаване пробега с до 50% със същото количество гориво. Водородния генератор (HHO генератора) е предназначен за всякакъв вид ДВГ работещи с бензин, дизел, пропан-бутан или метан.

[/blockquote]

СПЕСТЕТЕ ДО 200 ЛЕВА И ПОВЕЧЕ ОТ ГОРИВО МЕСЕЧНО !

МОНТИРАЙТЕ НА АВТОМОБИЛА СИ ВОДОРОДЕН ГЕНЕРАТОР

Съвместно с TBI кредит, ние от www.HHO-Bulgaria.com Ви предлагаме възможност да монтирате на автомобила си „Генератор на Газ на Браун”

БЕЗ ДА ПЛАЩАТЕ СЕГА.

(предлага се лизинг от TBI credit за срок до 2 години – месечни вноски – 30-60 лева )

 

 “ГЕНЕРАТОР НА ГАЗ НА БРАУН” е нова, революционна технология, която:
  • Позволява реализиране на икономия на гориво
  • Увеличаване на пробега с до 50% със същото количество гориво
  • Увеличаване мощността на двигателя с до 20%
  •  Подобряване на изгарянето на гориво-въздушната смес
  •  Намаляване на отлаганията на нагари по двигателя
  •  Увеличаване живота на двигателя
  • Увеличаване до 2 пъти пробега между 2 смени на масло
  •  Намаляване на вредните емисии в отработените газове

Комплекта на генератора на Газ на Браун се състои от специални електроди, направени от неръждаема стомана, потопени в резервоар – „Клетка”, захранващ модул PWM (импулсен модулатор), допълнителен резервоар (разширителен съд) и ако е необходимо електроника – оптимизатор на гориво-въздушната смес (само за инжекционни системи и HDI двигатели).

Газ на Браун се получава чрез електролиза на водата в която има добавен катализатор.

Процесът на разлагане на водата протича в „Клетката”. Резервоара е предназначен за съхранение на водата и охлаждане на произведения газ, а също така и за снабдяване на Сухата клетка с електролит.

В сухата клетка, от специален електролит (вода и катализатор), с помощта на електролиза, молекулата на водата се разделя на две свободни молекули водород и една кислород – това всъщност е „Газ на Браун”.

 

Катализаторът е вещество което не се отделя с газа и не попада в двигателя, а остава във водата и служи за подобряване електропроводимоста на водата за да се увеличи количеството произведен газ. Генерираният газ излиза от горния щуцер на електролизера и отива в друг съд резервоар (разширителен съд), където се охлажда от водата и се насочва към смукателния колектор на двигателя.

 

Газът на Браун изгаря почти мигновенно с подаване на искра или възпламеняване на горивната смес. При горенето си развива температура до 6000 градуса и възпламенява и основното гориво.

В резултат на подобреното изгаряне на гориво-въздушната смес, се получава намаляване на разхода на гориво, повишаване на мощността на двигателя и повишен пробег между две смени на маслото, (намалява се отделянето на сажди, нагари и твърди частици при горенето).

При изгаряне на газа Браун в цилиндрите на двигателя се образува прегрята пара, която почиства буталата и клапаните от нагар, увеличава топлообмена между клапана и леглото на клапана и по този начин значително увеличава живота на двигателя.

Количеството на отделения от електролизера Газ на Браун се управлява от Модулатора (PMW), който регулира и ампеража. Може да се направи допълнителна оптимизация на количеството произведен газ в зависимост от оборотите на коляновия вал и подадената газ. Модулаторът е устройство, което призвежда ток с голяма честота, който увеличава почти двукратно производството на газ и ограничава големината на тока които консумира системата, с което предпазва алтернатора и акомулатора на автомобила.

 

Тъй като изгарянето на горивно-въздушната смес с газ Браун е значително подобрено, е възможна корекция на качеството й, (обедняване), без това да довежда до намаляване на мощността. В тази връзка са разработени допълнителни електронни устройства, които оптимизаторат работата на двигателя с обеднена на основно гориво и обогатена с Газ на Браун гориво-въздушната смес. Благодарение на тази оптимизация се получава подходяща смес, с цел по-добра икономичност.

За корекция на сместа е възможно да се използва и ЧИП тунинг.

Всеки литър вода се превръща в 1866 литра газ Браун. За да получите оптимална икономия на гориво е необходимо производството на около 0,35 – 0,5 литра газ на браун на всеки 1000 кубически сантиметра.

Системата генерираща газ на Браун е изключително безопасна.

Тя не работи под налягане и не съхранява повече от половин литър газ за разлика от всички останали познати газови устройства за автомобили. Освен това при авария на автомобила и при загасване на двигателя производството на газ мигновенно спира.

 

При евентуален пропуск в системата тъй като е летлив Газа на Браун се „изпарява” нагоре за разлика от пропан-бутана и метана които се натаяват. Не е нужно да носите бутилка с газ в автомобила си, а само един литър вода в резервоара, под капака! Един литър вода е достатъчен за 30 – 40 часа шофиране или изминаване на 800 – 1000 километра.

Освен това Газа на Браун гърми с имплозия – тоест обратно на експлозия. Имплозията е създател, а експлозията разрушител.